2024. gada 24. oktobris

LMT par gandrīz ceturto daļu palielinājis investīciju apjomu

Latvijas vadošais telekomunikāciju un tehnoloģiju uzņēmums LMT šī gada deviņos mēnešos par 22% palielinājis investīciju apjomu līdz 24,4 miljoniem eiro, ieguldot tīkla attīstībā ievērojami vairāk, nekā pārējie operatori apņēmušies investēt gada laikā. Tāpat LMT attīstījis viedos risinājumus un eksportu, kā arī turpinājis strauju 5G tīkla attīstību un ar 576 5G bāzes stacijām izveidojis plašāko 5G bāzes staciju tīklu Latvijā.

Turpinot īstenot šī gada stratēģiskās prioritātes – gada pirmajā pusē veiksmīgi aizsākto viedo risinājumu izstrādi un eksportu, – LMT paplašinājis viedo satiksmes monitoringa risinājumu darbību gan Latvijā, gan citās valstīs. Šobrīd LMT viedie luksofori uzlabo satiksmes drošību Jūrmalā, Daugavpilī, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā un Austrijas pilsētā Grācā, kur noslēdzies pilotprojekts un turpmāk darbosies piecas iekārtas ar īpašu uzsvaru uz velobraucēju satiksmes plūsmas uzskaiti, kas nepieciešama infrastruktūras uzlabošanai. Jūlija sākumā viedais luksofors uzstādīts arī Jūrmalā pretī Majoru stacijai.

Septembrī Rīgā notika NATO rīkotā jauno aizsardzības tehnoloģiju izpētes un izmēģinājumu eksperimenta “Digitālā mugurkaula eksperiments” (Digital Backbone Experiment jeb DiBaX) plānošana, gatavojoties eksperimenta norisei oktobra beigās LMT 5G testa vidē militārajā bāzē “Ādaži”. Galvenā uzmanība tajā tiks pievērsta piektās paaudzes mobilo telekomunikāciju un zemās orbītas satelītu izmantošanai, lai atbalstītu tehnoloģiju savietojamību visu veidu – ūdens, zemes, gaisa, kosmosa, kibertelpas – bruņoto spēku militārajos uzdevumos jeb tā sauktajos domēnos. DiBaX tiek organizēts ciešā sadarbībā starp NATO ACT, Latvijas Aizsardzības ministriju un Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, LMT piedaloties kā eksperimenta integratoram, nodrošinot arī modernāko 5G izmēģinājumu testa vidi.

Savukārt LMT jūras 5G savienojamības risinājums Seamless 5G Connectivity in the Baltic Sea, kas sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes kapitālsabiedrību, ostu tehnisko pakalpojumu sniedzēju “LVR Flote” vasarā tika demonstrēts Rīgas ostā un jūrā, septembrī piedalījās sacensībā par Starptautiskās ostu asociācijas IAPH Ilgtspējas balvu. Sīvā konkurencē ar Monreālas un Abū Dabī ostu projektiem tas ieguvis balvu kategorijā “Digitalizācija”. Projekta mērķis bija nodrošināt 5G savienojamību Rīgas jūras līcī un Baltijas jūrā, veicinot ilgtspējīgu ostu un kuģošanas nozares darbību. Šādam jūras 5G savienojamības risinājumam pagaidām nav līdzīga ne Baltijas reģionā, ne globālā kontekstā.

“Tieši inovāciju ceļš var pavērt Latvijai jaunus eksporta tirgus plašumus un veicināt starptautisko konkurētspēju, piedāvājot tehnoloģiskos risinājumus ar augstu pievienoto vērtību. Arī turpmāk plānojam turpināt uzņēmuma attīstību tieši tehnoloģisko inovāciju gultnē, un tam lieliska platforma ir mūsu rīcībā esošā plašā 5G datu pārraides tīkla infrastruktūra,” stāsta LMT prezidents Juris Binde.

Šobrīd LMT ar 576 jaunākās paaudzes datu pārraides bāzes stacijām ir vadošais mobilo sakaru operators, nodrošinot 5G tīkla pārklājumu lielā daļā Latvijas teritorijas. Pakalpojumu kvalitāti un ātrumu novērtē arī klienti, un pieslēgumu skaits turpinājis augt par 48 000 sasniedzot 1,49 miljonus, kas ļauj LMT saglabāt līderpozīcijas pēc klientu pieslēgumu skaita.

Tāpat kā visur pasaulē, arī Latvijā iedzīvotāji retāk pērk iekārtas – telefoni kļūst izturīgāki un ilglaicīgāki, nomaiņa vairs nav vajadzīga tik bieži. Tāpēc LMT ienākumi no iekārtu tirdzniecības ir samazinājušies, savukārt citu pakalpojumu jomā vērojams pieaugums. LMT grupas apgrozījums deviņos mēnešos bijis stabils un sasniedzis 217 miljonus eiro, bet EBITDA – 66,4 miljonus eiro.

Dalīties ar saiti